By Pentru tine

Dacă la apariția conceptului de ”voluntariat” oamenii erau sceptici cu privire la ce presupune acesta, în prezent a devenit o activitate realizată din pasiune, curiozitate sau din dorința de a ajuta, pe care o au majoritatea oamenilor, indiferent de vârstă, de statutul social sau profesional.Voluntariatul reprezintă o activitate în care o persoană se implică din propria inițiativă, investindu-și timpul și abilitățile cu scopul de a realiza unele sarcini fără a fi remunerată.

Totodată, beneficiile voluntariatului pot fi observate pentru indivizi atât în plan personal, cât și în plan profesional (poate ajuta la descoperirea și dezvoltarea unor abilități, la incluziunea pe  piața muncii), dar și pentru companii, comunități, organizații.

Deși activitățile realizate nu sunt remunerate, voluntariatul vine cu o mulțime de alte beneficii. Donarea timpului, a energiei și, eventual, a resurselor, poate fi extrem de satisfăcătoare. Iată câteva moduri în care voluntariatul vă poate influența pozitiv:

  1. Puteți face cunoștință cu oameni noi și puteți să construiți o comunitate

A face parte dintr-o echipă cu un scop comun vă va ajuta să formați legături cu persoane noi care vă pot schimba viața. Voluntariatul reprezintă un mod inerent de a ajuta oamenii, iar asta presupune că veți crea relații semnificative cu ceilalți și veți crește interacțiunile sociale.

Voluntariatul oferă o oportunitate unică: leagă oameni cu valori comune foarte specifice. Pe lângă faptul că există preocupări comune pentru copii, un stil de viață durabil, alimentația sănătoasă, voluntarii sunt oameni care împărtășesc lucruri precum dorința de a ieși în afara zonei lor de confort, deschiderea de a petrece timpul în folosul comunității, tendința de a se angaja în activități orientate spre echipă sau dorința de a contribui la bunăstarea celorlalți.

  1. Puteți învăța să înțelegeți alte moduri de viață

Programele de voluntariat pot include o mare diversitate de persoane. Învățarea despre culturi și moduri de viață care sunt diferite de cele ale educației voastre vă va crește flexibilitatea socială și vă va extinde viziunea asupra lumii. De asemenea, va crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă alți oameni și va crește abilitățile sociale importante, cum ar fi empatia și munca în echipă.

  1. Vă puteți îmbunătăți stima de sine

Cu cât aveți mai multe oportunități de a dobândi noi abilități și cunoștințe, cu atât vă veți dezvolta mai mult ca persoană.Voluntariatul vă va crește sentimentul de mândrie și, astfel, încrederea în voi! De asemenea, primirea de aprecieri din partea altora, vă poate face să vă simțiți mai bine emoțional și mental.

  1. Puteți avansa în cariera prin îmbunătățirea perspectivelor de angajare

Voluntariatul vă va oferi abilități care le puteți folosi pe parcursul dezvoltării carierei. Dacă doriți să treceți la o nouă carieră, în special un nou loc de muncă cu impact asupra mediului sau social, voluntariatul în acel nou domeniu vă poate ajuta să vă dezvoltați abilitățile și cunoștințele de care veți avea nevoie.

Când aveți o experiență de voluntariat pe care să o adăugați la CV, vă evidențiați față de  ceilalți candidați care nu consideră important să ofere timp și alte resurse societății. Voluntariatul vă evidențiază caracterul, pasiunea și determinarea!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Cart

Cart

Share